כריתת פטריגיום

ד"ר יעקב גולדיץ - רופא עיניים מומחה

למה מבצעים כריתת פטריגיום?

פטריגיום Pterygium (תבלול או נחש העין בעברית) הוא קרום אדמדם בצורת משולש הצומח באיטיות על פני הקרנית. זהו גידול שפיר, אינו ממאיר, אולם עלול ליצור גרוי ואודם בעין. מקורו של פטריוגום ברקמת לחמית, שהינה הקרום הלבן שמצפה את גלגל העין. כשאר הנגע מתקדם למרכז הקרנית, שהיא החלק העגול השקוף בקדמת העין, הוא עלול לפגוע קשות באיכות וחדות הראיה. אין טיפול תרופתי שיכול להעלים את הפטריגיום והטיפול המקובל הינו הסרה בניתוח

ישנן סברות שהפטריגיום נגרם מחשיפה מרובה לקרני השמש, מה שמוביל למחשבה האינטואיטיבית על כך שבמדינת ישראל ישנם לא מעט מקרים של מחלה זו, בשל היותה של המדינה שטופת שמש. כאשר מאובחנת מחלת פטריגיום ברוב המקרים אין מנוס מכריתה של אותו החלק בלחמית העין שבו התפתחה המחלה, אך ישנם כמה סוגים של ניתוחי כריתת פטריגיום הנבדלים זה מזה בדרך הכירורגית שבה מבוצע הניתוח.

ניתוח כריתת פטריגיום (ניתוח לחמית)

במהלכו, רופא מנתח מבצע ניתוח לחמית באזור העין הנגועה במחלה. ישנם מקרים שבהם נכרת אזור בריא מהלחמית ומושתל במקומו של האזור שהיה נגוע אך לא בכל המקרים יש בכך צורך. עד לפני כמה שנים היו מבוצעים תפרים זעירים באזור כריתת פטריגיום וההשתלה עם צורך של הורדת התפרים האלה בהמשך, אך כיום ישנה טכנולוגיה מתקדמת – שימוש בדבק ביולוגי או בתפרים נמסים. בזכות דבק זה נצמד האזור החדש למקומו בדרך טובה  וגם מקצר באופן משמעותי את משך זמן ההחלמה מהניתוח. לחלופין, שימוש בתפרים נמסים מוריד את הצורך בהתערבות ניתוחים נוספת הקשורה בהורדת התפרים.

חידוש נוסף הקיים בתחום של ניתוחי כריתת פטריגיום בעזרת ניתוח לחמית הוא שימוש בחומר הנקרא מיטומיצין C אשר מונע את הישנות הפטריגיום. הרופא המנתח מחליט על פי מצב העין והדלקת האם הוא עושה שימוש בחומר זה או לא, האם הוא מבצע תפרים או משתמש בדבק ביולוגי או באיזה שילוב של כלים וטכניקות העומדים לרשותו הוא עושה שימוש כך שתושגנה תוצאות מעולות מהניתוח.

ברוב המקרים מתחיל הנגע להתפתח מהאזור בעין הקרוב לאף ומתפתח למרכז העין ולחלקה החיצוני הקרוב לרקות. בשלבי הראשוניים מדובר בהפרעה אסתטית אך לרוב במהרה הבעיה אופכת לבעיה תיפקודית כאשר נגע הפטריגיום פוגע באיכות הראיה ובנוסף גורם לגירוי תמידי ולדלקות עיניים חוזרות. יחד עם זאת חשוב לדעת שרופא העיניים יכול לאבחן את המחלה בקלות ובמהירות בבדיקה שגרתית אפילו לפני שהמטופל הבחין או חשד בתסמין כלשהו.

לקבלת הנחיות לניתוח כריתת פטריגיום

חייג לקביעת תור
ניווט